Bloemknoppen eten om 12 uur ‘s nachts

Afgelopen week hebben we het einde van de regentijd gevierd met het Lichtjesfeest. De hele straat is verlicht met gekleurde lampjes. Sommige lampjes draaien rond alsof je in de disco bent. Er hangt de hele dag een opgewonden sfeer met muziek. Waar muziek is, is meestal iets bijzonders te doen. Zo leidt de muziek naar iemand die tientallen bankbiljetten van de eerste verdieping van een flat strooit, opgewacht door een joelende menigte grijpgrage handen.

Het hoogtepunt van de dag is de pakjesavond, de ‘Nirvanamarkt’. Heel veel mensen zitten op straat met kleine cadeautjes. Vaak zijn het snacks of pakjes drinken of gebruiksvoorwerpen als tandenborstel of tandpasta. Voor ieder cadeautje hebben ze aan het feestcomité een kaartje met een herkenningscode gegeven. Deze kaartjes worden herverdeeld over de buurtgenoten die dan bij het vallen van de avond met hun kaartjes op pad gaan. Een leuke puzzeltocht om het adres te vinden waar je het cadeautje kunt ophalen.

Wij kregen (zonder kaartje) ook een paar snacks toegestopt. Een blikje energiedrank, gelatinepudding en een bloemknoppensalade, gefrituurd met knoflook. Volgens het bijgeloof moet je deze salade om 12 uur ’s nachts eten om je van een goede gezondheid te verzekeren.

Een ander opmerkelijk gebruik is het ‘slepen’ in de nacht. Ondeugende jongeren nemen alles wat los om het huis slingert mee om het ergens anders weer neer te leggen. Het doet ons denken aan een Nederlandse traditie waar er in sommige dorpen in de oudjaarsnacht ook gesleept werd. Als het om loslopende kippen gaat, is er een goede kans dat ze in een curryschotel belanden. De volgende morgen wordt die aan de hele dorpsgemeenschap als ontbijt getrakteerd.

1 reactie op “Bloemknoppen eten om 12 uur ‘s nachts

  1. Ha Harm en Marja,

    Als altijd weer een hele leuke blog! Ik geniet er altijd van om ze te lezen!

    Zegen gewenst!

    Liefs en groeten,
    Annieke.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.