Brood en bonen

Veel mensen hebben gisteren naanbrood (plat Indiaas brood) met gekookte bonen gegeten. Dat was het favoriete ontbijt van generaal Oung San. Hij is de vader des vaderlands die het land heeft verenigd en aan de wieg stond van de onafhankeljikheid van Engeland in 1948. Zelf heeft hij die dag echter niet meer meegemaakt omdat hij een half jaar daarvoor werd vermoord. Gisteren 19 juli werd herdacht dat hij samen met 6 interim kabinetsleden 72 jaar geleden om het leven is gebracht. Om precies 10:37 uur gingen sirenes af die het hele land voor een een paar minuten tot stilstand brachten. Dat is de tijd dat de fatale schoten op de kabinetsministers werden afgevuurd.

Generaal Oung San is de vader de de huidige leider, bondskanselier Oung San Soe Tsjie en wordt nog steeds met veel respect en liefde herdacht. Sommigen mijmeren hoe het land eruit gezien zou hebben als hij in leven was gebleven. Hij zette zich in om de verschillende bevolkingsgroepen bij elkaar te brengen en bereidde een belangrijke overeenkomst voor om eenheid te bewerkstellingen. Zou het land de gewapende interne strijd, die tot vandaag voortduurt, bespaard zijn gebleven onder zijn leiderschap?

Wanneer mensen hem herdenken hebben ze ook aandacht voor de menselijke trekjes van de generaal. Het verhaal gaat dat het brood en de bonen nog niet klaar waren op de morgen dat hij naar zijn werk ging en vermoord werd. Toen er om elf uur een auto met het noodlottige nieuws naar zijn woonhuis kwam dacht zijn vrouw in eerste instantie dat iemand zijn ontbijt kwam ophalen. Zijn vrouw bleef achter met drie jonge kinderen. De middelste dochter is Oung San Soe Tsjie die sinds 1988 in de voetsporen van haar vader is getreden en nu als 74-jarige het land leidt.

2 reacties op “Brood en bonen

  1. Wat weer een interessant verhaal! Net als het verhaal over de ‘vogelvrije” vogels. Mooi inkijkje in de geschiedenis en het leven in jullie gastland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.