Een eigen plek

Sinds begin januari wonen we in ons eigen appartement op 10 minuten loopafstand van het werk en de taalschool. We zijn erg blij met ons eigen stekje. We zitten tweehoog in een gebouw met 4 verdiepingen met ramen aan alle vier kanten. De ramen zorgen voor uitzicht en frisse lucht. Het is een nauw straatje, wat achteraf. Dat heeft als voordeel dat we weinig last hebben van doorgaand verkeer en het lawaai dat dat daarbij hoort. Maar op taalles hebben we geleerd hoe je naast de voordelen ook de nadelen van je woonomgeving kunt opsommen. Die zinnen eindigen met ‘maar’. We dachten dat het een stille buurt was tot de eerste nacht een karaokefeestje ons lang wakker hield. Enkele dagen erna begonnen monniken in een naburig klooster met het reciteren van religieuze teksten. Zeven dagen en nachten lang met grote luidsprekers in de boom naast het klooster. We sliepen met oordoppen of zetten rustgevende muziek op als tegenwicht tegen de geluidsoverlast. Het goede nieuws is dat het de laatste dagen weer heel rustig is.
We kopen zoveel mogelijk spullen bij lokale winkeltjes en stalletjes. Dan kunnen we gelijk onze taal oefenen en de mensen in de buurt leren kennen. Er is een levendige ochtendmarkt een straatje verderop. ’s Ochtends trekt daar een lange stoet van wel 82 monniken door om aalmoezen op te halen. Zo stellen ze mensen in staat om hun karma te verbeteren. Op 3 minuten loopafstand is het theehuis waar je altijd wel taxi’s aantreft. Het station van de riksjarijders is nog dichterbij. Voor 20 eurocent brengen ze je naar de bushalte als je geen zin hebt om zelf 8 minuten te lopen.
Toen we twee dagen geleden een tent voor onze deur zagen verrijzen vroegen we ons af of ons een volgend luidruchtig evenement wachtte. Marja schreef de tekst over van de aankondiging bij de tent om die aan haar taallerares voor te leggen. Het bleek een bericht van overlijden van een jong iemand in het huis tegenover. De taalles werd een les over de gebruiken rond dood en crematie. De taallerares heeft zelf een half jaar geleden haar moeder verloren en deelde haar ervaringen. Zo leren we de omgeving kennen met alle ups en downs.

blog160119Uitzicht op de straat