Hoe zwaar tellen mensenlevens?

Met stijgende verbazing lezen we hoe Nederland de tweede coronagolf aanpakt. Hoe is het mogelijk dat er in Nederland  wekenlang tot in het parlement gesoebat wordt over iets simpels en goedkoops als het dragen van een mondkapje? Kun je je tijd niet beter besteden? Hier is dat nooit een discussie geweest. Vanaf dag één in maart draagt iedereen mondkapjes op straat en in openbare ruimtes, hoewel het aantal besmettingen (vooral in het begin) vele malen lager was dan in Nederland.

Waarom moet er zo lang nagedacht over de sluiting van café’s: na 1 uur ’s nachts, na 10 uur, na 8 uur….? Alle horeca is hier sinds begin september gesloten, ook alle theehuizen die half op straat en half binnen hun klanten bedienen en heel goed geventileerd zijn. Hoe kan het dat er nog massale bijeenkomsten (ook in kerken) worden gehouden in Nederland terwijl  het aantal besmettingen zo sterk stijgt? Hier is een volledige lockdown van kracht.  Alleen mensen in de meest essentiële beroepen gaan naar hun werk en verder mag niemand naar buiten tenzij voor het kopen van eten of medicijnen.  Kerken en scholen zitten al bijna 7 maanden dicht.

Twee verschillende werelden met een totaal verschillende aanpak. Wat zit daar achter? Zijn het de verschillen in politiek systeem, respect voor het gezag van de overheid, draagvlak of de mondigheid van de burger?  Hecht ons gastland meer aan mensenlevens dan Nederland? Ons gastland erkent dat de gezondheidszorg hier niet kan tippen aan de gezondheidszorg in het westen. Daarom is het beleid simpel. Probeer koste wat het kost te voorkomen dat mensen besmet worden.  Ook al zijn niet alle maatregelen effectief. Uiteraard heeft een totale lockdown ook hier grote economische gevolgen en kinderen en studenten krijgen al 7 maanden geen onderwijs meer. Maar kennelijk laat de overheid hier mensenlevens zwaarder wegen dan persoonlijke vrijheden, economische welvaart en onderwijs.  Hoe worden in Nederland deze afwegingen gemaakt?  Kijk nog eens naar de cijfers!

1 reactie op “Hoe zwaar tellen mensenlevens?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.