Kerstontbijt voor de buurt

De hele maand december staat in het teken van Kerst. De maand wordt hier ‘Sweet December’ genoemd. De grote winkelketens doen er volop aan mee. Overal zijn er kerstversieringen en vaak zijn er prachtige, inhoudsvolle kerstliederen te horen. Ook de kerken en christenen laten van zich horen. Er zijn feestelijke diensten (inclusief een maaltijd) om je vrienden mee naar toe te nemen. Daarnaast wordt er praktische hulp geboden. Onze kerk zamelt bijvoorbeeld spullen in om onder armen te verdelen. We hoorden van kerken die ieder jaar gevangenen bezoeken om hen met aandacht, kerstcadeautjes en het evangelie te verrassen. In het centrum van de stad wordt het kerstevangelie verteld op grote publieke podia met zang en drama.

Aangestoken door dat enthousiasme om Kerst te vieren hebben we een lokale collega gevraagd hoe we dat in onze buurt zouden kunnen doen op een manier die aansluit bij de lokale gewoontes. Zij vertelde hoe ze de lokale liefdadigheidsorganisatie had ingeschakeld om een maaltijd te bereiden voor de buurt ter gelegenheid van de verjaardag van haar dochtertje. Dat idee hebben we in gebrekkig Birmaans voorgelegd aan onze huisbaas (en buurvrouw) om advies te vragen. Zij vertelde dat er in deze buurt geen liefdadigheidsorganisatie is maar ze was enthousiast om een paar vrijwilligers te vinden om een Kerstontbijt klaar te maken. De hele buurt werd geïnformeerd dat er ontbijt werd geserveerd op de 25ste om 8 uur precies om Kerst te vieren. Na een dag van voorbereiding stond de kookploeg al om 4 uur ’s ochtends rijstnoedels, kip en groenten te wokken in grote pannen op een houtvuur voor onze deur.

Voor ons was het allemaal een groot avontuur. Om half acht waren we klaar voor de start en hebben we bijna 200 ontbijtjes op straat uitgedeeld aan buren, toevallige voorbijgangers en aan mensen die er speciaal voor langskwamen. Iedereen mag weten dat God onder mensen kwam wonen: Immanuel. Ook al ontbreekt het ons vaak aan woorden, we konden iedereen Gods zegen meegeven en goede Kerstdagen wensen.

4 reacties op “Kerstontbijt voor de buurt

  1. Lieve Harm en Marja, ik vond het een ontroerend gebeuren, er sprak zoveel liefde uit. Het bracht tranen in mijn ogen! Wees gezegend!
    Janny

  2. Beste Harm en Marja,
    Wat een mooi voorbeeld van aansluiten bij de traditie en die gebruiken om iets van je geloof uit te dragen. Jullie hebben veel mensen bereikt, ziet er gezellig uit.

    Een hartelijke groet,
    Hanneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.