Polio en grenzen verleggen

Taung Mei is een jonge vrouw die part-time voor onze onderzoeksgroep SPPRG werkt. Ze is verlamd aan beide benen omdat ze als kind polio heeft gehad. Ze komt uit een afgelegen regio in het noorden van het land met weinig medische voorzieningen vanwege etnische conflicten. Toen ze ziek werd duurde het lang voor de juiste diagnose gesteld werd en nog langer voor ze werd opgenomen voor behandeling.
Het is een goede ervaring voor ons als onderzoeksgroep om iemand met een handicap in ons midden te hebben. Zij laat ons zien wat het betekent om minder mobiel te zijn. En ze adviseert ons hoe we het beste hulp kunnen bieden aan mensen met een handicap. Het hoofddoel van ons nieuwe project is immers om in 20 dorpen mensen met een handicap op weg te helpen.
Niet alleen haar woorden helpen ons maar ook de manier waarop ze omgaat met haar eigen handicap. Ze komt naar ons kantoor met de taxi want de bussen zijn overvol en plaats voor een rolstoel ontbreekt. Bovendien vormt het in- en uitstappen een barrière. Bussen zijn niet rolstoeltoegankelijk. Ook ons kantoor is niet rolstoeltoegankelijk. We zitten op de derde verdieping met een stijle trap en geen lift. Maar die barrière weet ze te nemen. Al schuifelend komt ze op eigen kracht op de derde verdieping. Het kost haar bijna 20 minuten. Ze heeft er speciaal oude kleren voor aangetrokken want ons trappenhuis is verre van schoon. Eenmaal boven op kantoor verkleedt ze zich en zit dan stralend in haar rolstoel, die een van onze medewerkers naar boven heeft gesjouwd.
Voor ons is ze niet zo zeer een vrouw met een handicap. Ze is meer een toonbeeld van volharding en levensvreugde. Ze is een voorbeeld van iemand die binnen de grenzen van haar beperkingen tot heel veel in staat is. Ze is ook grensverleggend en rekt ons denken op. Wij dachten dat het onmogelijk was voor iemand die verlamd is aan beide benen om trappen te klimmen.

Taung Mei en projectmedewerkers

2 reacties op “Polio en grenzen verleggen

  1. Wat een prachtig verhaal, inspirerend!
    Een aanwinst voor het onderzoeksgroep en voor ons, doordat jullie haar verhaal delen.

  2. Heel fijn dat je dit met ons deelt. Hier kunnen we allemaal wat mee, omdat we soms zelf in onze kleine beperkingen blijven hangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.