Royale ontvangst

De uitreiking van het startkapitaal om sociale zorg te geven is een hoogtepunt voor het dorp. We worden met veel ceremonie en gastvrijheid onthaald. De plaats van samenkomst is de hal van het klooster. Dat is de grootste gemeenschapsruimte in het dorp en heeft bovendien een geluidsinstallatie. Het dorpscomité onderhoudt daarom goed contact met het klooster en de abt krijgt een ereplaats tijdens de bijeenkomst.
Na maanden van voorbereiding is het dan zo ver. Het dorpscomité is geïnstalleerd en getraind om de sociale noden in kaart te brengen en een plan te maken wie er voor welke hulp in aanmerking komt. Het geld is beperkt dus het comité moet prioriteiten stellen. Hoog op de prioriteitenlijst staat hulp bij een overlijden om de kosten van de uitvaartrituelen te dekken en hulp bij een ziekenhuisopname. Het comité keert dan per geval circa 50 euro uit. Ook hulp bij voeding en onderwijs van kinderen scoort hoog.
Als we uit de auto stappen komt de muziek ons tegemoet en worden we verwelkomd met een dansuitvoering. Iedereen zit al klaar in de hal en de ceremoniemeester kondigt onze komst aan. Na vier toespraken wordt het geld daadwerkelijk overhandigd en is het tijd voor een overdadige maaltijd. We krijgen heel veel gerechten voorgezet waarvan we nog geen kwart op kunnen. De regels van gastvrijheid schrijven voor dat je je gasten zo veel mogelijk voorzet zodat er altijd wel iets is dat zij lusten. Het is ook niet de bedoeling dat je alles opeet. Nadat wij vertrokken zijn, zetten de dorpelingen de maaltijd voort.

DSC04403
Welkom met zang en dans
DSC04338
De abt van het klooster is eregast
DSC04372
De voorzitter van het dorpscomité legt uit wie voor welke uitkering in aanmerking komt
DSC04418
Het startkapitaal wordt nageteld
DSC04438
Overdadige maaltijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *